Wat kost een traplift gemiddeld?

Wil je weten wat een traplift kost? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij bieden je gratis en onafhankelijk advies en informatie over alle kosten die bij het installeren en onderhouden van een traplift komen kijken.

Extra veiligheidsmaatregelen in verband met het coronavirus
Om uw veiligheid te waarborgen hebben alle traplift bedrijven extra veiligheidsmaatregelen genomen. Als u een traplift wilt aanschaffen hoeft u zich dus geen zorgen te maken want veiligheid staat voorop.

Er wordt 1,5 meter afstand gehouden
Er wordt zo veel mogelijk telefonisch besproken
Er wordt vriendelijk gegroet zonder handen te schudden
Alleen monteurs die in goede gezondheid verkeren komen langs

Ook kun je bij ons helemaal gratis en vrijblijvend drie offertes aanvragen van verschillende trapliftfabrikanten. Doe dit nu om tot dertig procent te besparen op de aanschafkosten van een traplift.

Ontvang Gratis en Vrijblijvend 3 Traplift Offertes

Wij hielpen al meer dan 5000 vergelijkers besparen op een traplift. Gemiddeld bespaart men 10% op een traplift alleen al door het vergelijken van offertes. De besparing kan echter oplopen tot wel 30% wat gemiddeld neerkomt op zo’n €1.500.

Uiteraard draait het uitkiezen van de perfecte traplift niet alleen om de prijs. Wij adviseren je bij het vergelijken van offertes ook goed te letten op de volgende zaken:

 • Het servicecontract (voor de jaarlijkse controle en het onderhoud, prijzen variëren)
 • De levertijd
 • De terugkoopwaarde (wanneer de traplift nier meer nodig is)
 • Het gebruiksgemak en comfort

Beoordeeld met: 

 • Vergelijk op:
 • Prijs
 • Model
 • Leverancier
 • Levertijd

De gemiddelde kosten voor een traplift:

Trapsoort Nieuw Tweedehands
Rechte trap vanaf € 2.750 vanaf € 2.000
Trap met één bocht vanaf € 5.000 vanaf € 4.500
Trap met meerdere bochten vanaf € 8.000 vanaf € 6.000

Waarom vermelden traplift websites geen prijzen?

Waarschijnlijk heb je al gezien dat je op websites van de trapliftfabrikanten niet vaak prijzen ziet staan. Waarom is dit? Dit heeft vooral te maken met het railsysteem. Zoals je weet bestaat een traplift uit twee delen: de stoel en het railsysteem. Die stoel is in principe altijd een standaardmodel, met standaardprijzen. Dat geldt niet voor het railsysteem. Dat moet namelijk altijd passend en op maat worden gemaakt voor het specifieke soort trap dat je thuis hebt. Daarom gelden hier altijd prijzen op maat voor en zijn er geen standaardprijzen die vermeld kunnen worden. Daarom hebben we bij Trapliftwijzer gekeken naar de gemiddelde kosten voor een traplift.

Waarom zijn trapliften zo duur?

Je zal zeker de eerste niet zijn die een beetje schrikt van de prijzen voor trapliften. Waarom zijn die zo hoog? Dit is vooral omdat er behoorlijk wat maatwerk vereist is voor de fabricage van het railsysteem. Dit moet niet alleen voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen, maar ook nog eens precies passen op de trap die je hebt. Om een jarenlang veilig gebruik te kunnen garanderen kunnen deze gewoonweg niet goedkoper worden gemaakt.

Zoals je overigens kan zien verschillen de prijzen per trapsoort. Daarbij geldt in het algemeen: hoe meer bochten de trap heeft, hoe duurder de lift zal zijn.

De gemiddelde kosten voor een traplift op een rechte trap

De liften voor rechte trappen zijn het goedkoopst. Bij rechte trappen is namelijk relatief weinig maatwerk nodig. Daardoor vallen ze  goedkooper uit. De prijs voor een lift op een rechte trap is vooral afhankelijk van de lengte. Hoe langer de trap, hoe hoger de kosten.

Een nieuwe stoellift op een rechte trap heb je vanaf 2750 euro.

wat kost een traplift gemiddeld

Wat kost een traplift op een trap met één bocht?

Ruim 90% van de huizen in Nederland zijn uitgerust met een trap met minstens één bocht. Voor het installeren van een lift op dit soort trappen is iets meer maatwerk nodig. Daarom liggen de kosten voor het monteren van een stoellift op een trap met één bocht ook hoger dan bij een rechte trap: vanaf 5000 euro.

Wat kost een stoellift op een trap met twee of meer bochten?

De aanschafprijs voor een nieuwe stoellift voor een trap met twee of meer bochten bedraagt minimaal 8000 euro. Voor een dergelijke trap is behoorlijk wat maatwerk nodig, waardoor de prijs hoog uitvalt. Ook zal het fabriceren van de rail in dit geval iets langer duren dan de standaard twee weken, dus houd rekening met een wat langere levertijd.

Wat kost een lift op een bijzondere trap, zoals een wenteltrap?

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is een stoellift te monteren op een bijzondere trap, zoals een wenteltrap, een spiltrap, een zeer steile trap of een zeer smalle trap. Dat is helemaal niet waar! Wel vereist een dergelijke montage een hoop maatwerk en zal je automatisch bij een compact model uitkomen. Daarom zullen de kosten bij een dergelijke trap meestal vrij hoog zijn.

Het is altijd goed om prijzen met elkaar te vergelijken. Dit geldt misschien nog wel extra bij bijzondere trappen. Omdat de montage van een lift in deze gevallen een hoge mate van maatwerk vereist, kunnen de prijzen die leveranciers rekenen ver uit elkaar lopen. Vraag dus altijd meerdere offertes aan!

Hoe zit het met een tweedehands stoellift en de prijzen?

Zoals je in ons prijzenoverzicht kunt zien ontlopen de prijzen voor nieuwe en tweedehands liften elkaar niet zoveel. Dit komt omdat enkel delen van de stoel tweedehands kunnen worden gebruikt. Om optimale veiligheid te kunnen garanderen moet het railsysteem vrijwel altijd helemaal nieuw en op maat van je trap worden gemaakt. Dit is ook bij een tweedehands traplift. Dit deel van de lift is zoals gezegd het duurst, dus daarom ontlopen de prijzen elkaar nauwelijks.

Overigens kun je een nieuwe lift na een aantal jaren vaak weer terug verkopen aan de fabrikant. Bij tweedehands modellen is dit vaak niet mogelijk, of tegen een veel lagere prijs.

Lees hier ons speciale artikel over tweedehands stoelliften.

Wat kost het huren van een traplift?

Je kunt er ook voor kiezen om een traplift te huren in plaats van te kopen. Dit kan ook gewoon bij de meeste trapliftleveranciers. Bedenk wel dat je enkel de stoel kunt huren, en dus niet het railsysteem. Dit moet, zoals gezegd, namelijk op maat worden gemaakt. Dit kost tussen de 1500 en 2000 euro. Het maandelijkse huurbedrag ligt meestal ergens tussen de 100 en 150 euro.

Daarom is huren in de meeste gevallen duurder dan kopen. Behalve wanneer je nu al weet dat je de lift over drie jaar niet meer nodig zal hebben is huren de financieel interessantere optie. Daarnaast biedt huren natuurlijk uitkomst voor mensen die niet in één keer een groot bedrag kunnen uitgeven, maar wel over voldoende vaste inkomsten beschikken.

Hoeveel bedragen de kosten voor onderhoud per jaar?

Het is belangrijk dat een traplift goed wordt onderhouden door een gespecialiseerde monteur. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is dit van belang voor je eigen veiligheid. Een traplift wordt sowieso uitvoerig gecontroleerd voordat je hem in gebruik mag nemen, maar door het intensieve gebruik kunnen bepaalde zwaar belaste onderdelen slijten. Het is echt niet zo dat je naar beneden zult vallen, maar het gebeurt weleens dat een slecht onderhouden traplift vast blijft hangen. Dat wil je liever niet!

De tweede reden is dat het verplicht is om aanspraak te kunnen maken op de garantie. Afhankelijk van de leverancier krijg je drie tot vijf jaar fabrieksgarantie, mits je een servicecontract afsluit. Hiervoor betaal je tussen de 200 en 275 euro per jaar en dan wordt verder alles gratis voor je onderhouden en eventueel gerepareerd.

Kan ik een vergoeding krijgen via WMO of PGB?

Vroeger was het mogelijk om via de verzekering een vergoeding te krijgen voor een traplift. Sinds 2015 kan dit niet meer en worden de vergoedingen geregeld via de gemeenten, volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit heeft ertoe geleid dat er nauwelijks nog subsidies worden uitgekeerd voor de installatie van een stoellift.

De reden hiervoor is simpel en complex tegelijk. Kort gezegd komt het erop neer dat enkel mensen die de traplift echt nodig hebben en een zwaarwegende doktersverklaring hebben in aanmerking komen voor een vergoeding. Tegelijkertijd duurt het hele proces minstens een half jaar en bij sommige gemeenten zelfs één jaar. Als je echt een lift nodig hebt wil je natuurlijk niet zo lang wachten.

Kijk ook eens hier als je alles wil weten over de WMO en het PGB.

kosten trapliften via de WMO

Hoe je de kosten voor een traplift zo laag mogelijk kunt houden

Aan de ene kant zorgt al het maatwerk dat nodig is ervoor dat de kosten voor een traplift flink kunnen oplopen. Aan de andere kant biedt dit ook kansen om de installatie zo goedkoop mogelijk te laten doen. Hoewel alle trapliften namelijk aan strenge veiligheidsnormen voldoen, kunnen fabrikanten wel degelijk goedkopere of duurdere materialen en technieken gebruiken voor jouw nieuwe stoellift. Daarom kunnen de prijzen bij verschillende fabrikanten voor vergelijkbare liften flink uiteen lopen, tot wel 1500 euro.

Wij raden iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een traplift dan ook aan zoveel mogelijk offertes van fabrikanten naast elkaar te leggen. Zo heb je altijd meerdere opties en kun je een weloverwogen keuze maken.

Ontvang gratis en vrijblijvend drie offertes op maat

Via onze vergelijkingsdienst is het mogelijk om gratis drie offertes te krijgen van drie verschillende fabrikanten. Vul hiervoor het formulier in. Binnen 24 uur ontvang je dan bericht. Dit is geheel vrijblijvend en je bent dus niet verplicht om met één partij in zee te gaan. Wel kun je na het krijgen van de eerste voorlopige offerte ook helemaal gratis je trap laten opmeten om een definitieve offerte te krijgen.

Wij raden je aan deze offertes naast elkaar te leggen en goed te kijken bij welke partij je het meeste waar krijgt voor je geld. Ook is het vaak mogelijk nog wat te onderhandelen. Doe dit dus zeker om de kosten van een traplift zo laag mogelijk te houden!

Welke merken trapliften zijn er?

Er is een verschil tussen merken en monteurs. In sommige gevallen is het bedrijf dat de traplift voor je plaatst niet de fabrikant van de traplift zelf. Zij kopen de trapliften in en plaatsen deze voor u in uw woning. Er zijn merken die ook zelf montageservice hebben.

Hieronder vind je een lijst met de grootste merken (fabrikanten) op het gebied trapliften:

 • Thyssenkrupp
 • Stannah
 • Otolift
 • Handicare
Sluit Menu