Traplift WMO – Alles over de traplift vergoeding

Een traplift is een hulpmiddel dat de mobiliteit van de gebruiker bevordert en valt om deze reden onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet is in het leven geroepen om ouderen of mensen met een beperking langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het aanvragen van deze vergoeding of subsidie hiervoor is echter niet eenvoudig. Door de aanscherping van de WMO en PGB (Persoonsgebonden budget) regelgeving in 2015 worden er tegenwoordig nauwelijks traplift vergoedingen uitgekeerd door de gemeente. In de meeste gevallen duurt de uitspraak over het wel of niet uitkeren van een traplift vergoedingen  6 tot 12 maanden. Dit is een erg lange tijd voor iemand die direct behoefte heeft aan een traplift. Om deze reden kiest het grootste gedeelte van de zorgbehoevenden er voor om de traplift met eigen middelen te financieren.

Stappen Aanvraag Traplift WMO vergoeding
1. Doktersverklaring
2. Aanvraag vergoeding bij lokaal WMO loket gemeente
3. Wachten op goedkeuring (vaak 6 tot 12 maanden)
4. Uitslag van beoordeling toewijzing vergoeding
Zelfstandig een Traplift Financieren? Bespaar tot 30% en Vergelijk Gratis 3 Offertes

Ontvang Gratis en Vrijblijvend 3 Traplift Offertes

Wij hielpen al meer dan 3000 vergelijkers besparen op een traplift. Vul ons formulier in en ontvang binnen 24 uur 3 prijsindicaties van verschillende leveranciers. Bespaar tot €1500 door de prijzen te vergelijken.

Beoordeeld met: 

  • Vergelijk op:
  • Prijs
  • Model
  • Leverancier
  • Levertijd

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding zult u een verklaring van een dokter of specialist moeten hebben waarin wordt verklaard dat traplopen voor u een gevaar vormt. Met deze verklaring kunt u naar het WMO-loket bij uw gemeente om een aanvraag te doen voor een vergoeding of subsidie voor uw traplift. Uw gemeente zal kijken naar factoren als uw inkomen en leefsituatie om vervolgens te beoordelen of u in aanmerking komt voor een  traplift vergoeding.

1. Toegewezen traplift

Wordt er voor deze optie gekozen dan heeft u een zeer beperkte inspraak over het type traplift dat bij u wordt geïnstalleerd. De gemeente zal een traplift voor u uitkiezen, het is zelfs mogelijk dat het om een gebruikte traplift gaat. Vaak gaat het hierbij om de meest simpele uitvoering van een traplift. Daarnaast wordt er nog gevraagd om een eigen bijdrage voor de aanschaf van de lift. In veel gevallen heeft de vergoeding in natura de voorkeur van de gemeente.
a1final

2. Persoonsgebonden Budget

Heeft u goede argumenten waarom zorg in natura geen optie voor u is dan komt u wellicht in aanmerking voor een Persoonsgebonden budget (PGB). Bij deze vorm van subsidie krijgt u een bepaald budget van de gemeente toegewezen en kunt u zelf een traplift kopen bij een leverancier naar keuze. De hoogte van het PGB is sterk afhankelijk van zaken als uw inkomen, spaargeld en leefsituatie.

Ook bij deze vorm van subsidie wordt er van u gevraagd een eigen bijdrage te leveren. In 2015 is er al veel commotie geweest over het toewijzen van een PGB. De gehele procedure en de uiteindelijke uitbetaling van het budget duren vaak erg lang.

Nadelen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

In 2015 zijn de regels voor het in aanmerking komen voor de WMO en het PGB (Persoonsgebonden budget) flink aangescherpt. Daarbij komt ook nog eens bij dat het proces enkele weken of maanden kan duren voordat duidelijk wordt of de subsidie wel of niet toegewezen wordt. Het kan ook nog zijn dat er wel een subsidie wordt toegewezen maar niet in de vorm waarin u dit wenst. Denk bijvoorbeeld aan een zeer hoge eigen bijdrage of een  traplift vergoeding in natura waarbij u niet kunt kiezen wat voor type lift er in uw woning wordt geplaatst.

Komt u er niet uit met de gemeente dan kunt u naar andere opties kijken zoals een opnieuw opgeknapte tweedehands traplift bij een onafhankelijke installateur.
Sluit Menu